torsdag 8 maj 2014

Äppelsnäckor

ÄPPELSNÄCKOR

Riktigt läckra vetebullar med äppel- och mandelfyllning. Att baka dubbel sats av dessa härliga bullar kan vara en god idé - de försvinner snabbt!

Ca 50 bullar

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 - 1½ dl socker
1 tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

Fyllning:
3 - 3½ dl äppelmos
200 - 250 g riven mandelmassa

Till pensling:
uppvispat ägg
pärlsocker


Smula sönder jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i fem delar och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred på äppelmos och strö över mandelmassa. Vik degen dubbel, skär i remsor, sno remsorna och gör en knut. Eller rulla ihop degen och skär den i bitar.

Lägg bullarna i pappersformar på en plåt och låt dem jäsa under bakduk 30 - 40 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 225° ca 10 minuter.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Jästid 70 - 80 minuter
Tid i ugnen 10 minuter/plåt



Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar