CITRUSMARÄNGPAJ
En citruspaj med syrlig fyllning och ett lagom sött marängtäcke. Den är svår att motstå! Bjud pajen avsvalnad med litet grädde eller glass.
1 paj, ca 8 portioner
2½ dl vetemjöl
1 msk socker
100 g smör eller margarin
Fyllning:
1½ dl socker
1½ dl maizena
5 dl vatten
2 tsk rivet apelsinskal
1 tsk rivet citronskal
1 msk smör eller margarin
3 äggulor
4 msk pressad apelsinsaft
4 msk pressad citronsaft
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Hacka samman vetemjöl, socker och matfett. Arbeta snabbt ihop det till en deg. Kavla ut degen till en rund kaka och lägg över den i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200° ca 15 minuter.
Blanda socker och maizena i en kastrull. Tillsätt vatten och apelsin- och citronskal. Låt det koka upp under omrörning och sedan koka tills det tjocknar. Rör ned matfettet. Vispa samman apelsin- och citronsaft samt äggulorna i en bunke. Blanda sedan ned det försiktigt i maizenasmeten och häll det i pajskalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är fast. Bred marängen över krämen. Grädda i nedre delen av ugnen i 150° ca 20 minuter. Låt pajen svalna.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid på spisen 5 minuter
Tid i ugnen 35 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar