MATBRÖDSBULLAR
Nybakade bullar med smör och ost är gott till förmiddagskaffet. Många gånger blir detta mer uppskattat än wienerbröd och söta kakor. Nyttigare är det förstås också.
Ca 30 st
100 g smör eller margarin
1 - 1½ dl sirap
7 dl mjölk
75 g jäst
ca 13 dl fint rågmjöl
ca 1½ dl vetemjöl
1 msk anis
smör eller margarin till plåtarna
1 uppvispat ägg till pensling
Smält matfett och sirap i en kastrull. Värm mjölken till 37° i en annan kastrull. Lös upp jästen i litet av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken och sirapsblandningen. Blanda rågmjöl, vetemjöl och anis och arbeta in detta i degvätskan. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter på dragfri plats.
Ta upp degen och arbeta den igen. Dela den i ca 30 bitar. Forma dessa till runda bullar. Tryck ett hål i mitten av bullarna med mjölat finger. Låt bullarna efterjäsa på smorda plåtar ca 15 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade.
Tid att tillaga: Ca 1 3/4 timme varav
ca 45 minuters jästid och ca 15 minuter
i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar