tisdag 6 maj 2014

Marängskal med citronkräm

MARÄNGSKAL MED CITRONKRÄM

Marängskalet kan bakas i förväg, förvaras torrt och vid lämpligt tillfälle fyllas med äggkrämen eller färska jordgubbar eller andra för årstiden lämpliga bär.

6 - 8 portioner

Maräng:
4 äggvitor
ev 5 droppar pressad citronsaft
eller matättika
2½ dl socker

Fyllning:
4 äggulor
1 dl socker
2 msk rivet citronskal
3 msk pressad citronsaft
2½ dl vispad grädde

Garnering:
färska skivade jordgubbar
färsk mynta

Tips:
I stället för citronkräm kan marängskalet
fyllas med bär eller frukt och serveras med
vispad grädde.


Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till hårt skum. Tillsätt sockret matskedsvis under kraftig vispning. Vispa tills marängmassan är styv och håller formen. Bred ut 2/3 av marängmassan i en väl smord och mjölad pajform. Spritsa resten av massan som små rosor runt kanten.

Grädda i mitten av ugnen i 100 - 125° 40 - 45 minuter eller tills marängen känns torr och fått en aning färg.

Vispa äggulor, socker, citronskal och citronsaft pösigt. Sätt skålen i hett men inte kokande vattenbad och vispa tills smeten blir tjock och krämig. Låt kallna. Tillsätt den vispade grädden och häll citronkrämen i marängskalet. Täck försiktigt med plastfolie och ställ marängskalet i kylskåp 2 - 4 timmar.

Garnera med jordgubbar och mynta.


Tid för tillagning:
Förberedelse 45 minuter
Tid i kylen 2 - 4 timmar
Tid i ugnen ca 45 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar