MANDELGÖMMOR
Bjud på fina vetebullar med fyllning av mandelmassa smaksatt med kardemumma. Strö litet mandelspån över bullarna innan du sätter in plåten i ugnen.
40 bullar
4 dl kaffegrädde
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
14 - 16 dl vetemjöl
Fyllning:
300 g mandelmassa
2 ägg
1 msk stött kardemumma
Pensling:
uppvispat ägg
mandelspån
Värm grädden till 37°. Lös upp jästen i grädden. Rör matfett och socker poröst och tillsätt sedan äggen. Blanda ned grädde och mjöl i omgångar. Arbeta degen elastisk tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och blanda ned ägg och kardemumma. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka och dela den i 20 rutor.
Lägg en klick fyllning på varje ruta, vik upp hörnen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven nedåt i pappersformar. Jäs bullarna under bakduk ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 225° ca 10 minuter.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen ca 10 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar