tisdag 6 maj 2014

Apelsinfyllda honungsbullar

APELSINFYLLDA HONUNGSBULLAR

Nygräddade vetebullar med apelsinfyllning och honungsglasyr kan ingen motstå. Den härliga doften lockar alla till köket.

Ca 30 bullar

2½ dl mjölk
50 g jäst
2 msk socker
2 msk honung
½ tsk salt
2 lätt uppvispade ägg
rivet skal av 1 apelsin
100 g smält smör eller margarin
10 - 11 dl vetemjöl

Apelsinfyllning:
75 g smör eller margarin
1 dl socker
rivet skal av 2 apelsiner

Honungsglasyr:
3/4 - 1 dl honung
5 msk socker
60 g smör eller margarin


Värm mjölken till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Blanda ned socker, honung, salt, ägg, apelsinskal och matfett. Tillsätt mjölet litet i taget. Arbeta degen tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Blanda honung, socker och smör till glasyren. Låt det koka upp och häll glasyren i en långpanna.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på matfett, strö över socker och apelsinskal och rulla ihop kakorna. Skär varje rulle i 15 bitar och ställ dem med snittytan upp i långpannan. Jäs bullarna under bakduk 25 - 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 25 minuter. Stjälp genast upp bullarna på galler för att svalna.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 - 25 minuter
Jästid ca 1 timme
Tid i ugnen 25 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar