måndag 5 maj 2014

Mandelbotten med frukt och sherrysås

MANDELBOTTEN MED FRUKT OCH SHERRYSÅS

En festlig tårta, som man med fördel serverar som dessert efter en middag. Sherrysåsen gör verkligen susen. Själva tårtan är lätt att göra i ordning av få ingredienser.

1 tårta

3 dl sötmandel
2½ dl florsocker
4 - 5 äggvitor
smör eller margarin
samt ströbröd till formen
1 burk persikor eller annan
konserverad frukt, ca 400 g

Sherrysås:
3 äggulor
knappt 1 dl socker
1 dl sherry
2½ dl vispgrädde


Mal mandeln och blanda den med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i mandeln och sockret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ l, gärna med löstagbar botten. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 40 minuter eller tills den fått vacker färg och verkar genomgräddad. Pröva med en sticka.

Ta försiktigt kakan ur formen och låt den kallna. Lägg den på ett serveringsfat.

Låt frukten rinna av. Ta vara på spadet och ös litet av det över kakan. Lägg på frukten. Rör äggulor och socker i en kastrull över svag värme tills det börjar tjockna. Det får inte koka. Låt blandningen kallna och tillsätt sedan sherryn. Vispa grädden och rör ned den i såsen.

Servera tårtan med såsen bredvid.


Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav ca 40 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar