LÄCKER HALLONTÅRTA
En vacker och välsmakande avslutning på en god middag blir den här hallontårtan.
1 tårta, ca 8 portioner
Ca 4 dl vetemjöl
1 - 1 1/4 dl socker
175 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 3/4 dl socker
2 ägg
1½ dl sötmandel
hallonmarmelad
Tips:
Man kan byta ut hallonmarmeladen
mot vilken sorts marmelad som helst.
Tänk på att om marmeladen är mycket
söt kan man minska sockermängden i
degen med ca ½ dl.
Blanda mjöl och socker och hacka ut matfettet i blandningen. Tillsätt ägget och arbeta samman degen. Låt den vila medan fyllningen görs i ordning.
Rör matfettet med sockret tills det blivit vitt och poröst. Rör i äggen, ett i taget. Skala sötmandeln, mal den och blanda ned den i fyllningen.
Ta undan 1/3 av degen till garnering. Platta ut resten i en stor smord pajform, ca 30 cm i diameter. Täck degen med marmelad och bred ut mandelfyllningen över marmeladen. Gör tunna längder av den sparade degen och lägg dem i ett nät över kakan. Grädda kakan på galler litet under mitten i ugnen vid 175° ca 50 minuter.
Tid för tillagning: 1 timme och 20 minuter
varav ca 50 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar