torsdag 1 maj 2014

Kronans kaka

KRONANS KAKA

För många låter det kanske underligt med kokt, kall potatis i ett bakverk, men detta är ett klassiskt recept på en saftig och hållbar kaka.

1 kaka

100 g smör eller margarin
2 dl socker
3 äggulor
3 medelstora kokta kalla potatisar
150 g sötmandel
rivet skal av 1 citron
3 äggvitor
smör eller margarin till formen

Gott att äta till:
Grädde, citronsås eller glass.


Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggulorna och rör kraftigt. Pressa eller mosa potatisen fint. Mal mandeln. Rör ned potatis, mandel och citronskal i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem.

Häll smeten i en väl smord form som rymmer ca 1½ l. Grädda kakan i ugn vid 175° 1 - 1 1/4 timme.

Servera kakan kall eller ljummen.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme,
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar