SAFTIGT FIBERBRÖD
Fiberrikt och gott blir detta bröd som bakats på havregryn och vetekli. Ät det med en klick smör medan det fortfarande är varmt.
2 bröd
100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl vatten
100 g jäst
2 ägg
½ dl farin
2 tsk salt
2½ dl havregryn
4 msk vetekli
ca 14 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
Smält matfettet i en kastrull. Blanda ned mjölk och vatten och låt det bli 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, farin och salt. Blanda ned havregryn, vetekli och mjöl litet i sänder. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och strö över litet mjöl. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och forma två bröd. Lägg bröden i smorda brödformar, 2 l, eller på smord plåt. Låt bröden jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Pensla bröden med ägg och grädda dem i nedre delen av ugnen i 175° 35 - 40 minuter.
Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 40 minuter
Tid i ugnen 35 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar