PLOMMONGIFFLAR
Lätt och luftig vetedeg med en fullträff till fyllning av plommon och mandelmassa. Gifflarna går utmärkt att frysa.
42 gifflar
150 g smör
50 g jäst för söta degar
3 dl mjölk
2 stora ägg
½ tsk salt
1 dl socker
13 - 14 dl vetemjöl
Plommonfyllning:
750 g plommon
1 msk vatten
½ dl socker
100 g mandelmassa
Pensling:
1 ägg
Lägg plommonen i en kastrull med vattnet. Låt koka under lock på svag värme till ett fast mos. Rör om då och då. Låt kallna.
Smält smöret till degen i en kastrull och låt svalna. Finfördela och lös jästen i en bunke med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken, smöret, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta bort plommonkärnorna och rör i sockret. Riv mandelmassan och rör i. Ta upp och arbeta samman degen. Dela den i sju bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och skär ut sex snibbar av varje. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel med skarven under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 7 - 8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar