SHORTBREAD MED APELSINSMAK
Shortbread är ett litet skotskt bakverk som kännetecknas av mycket smör som gärna smaksätts med citrus och glaseras eller dekoreras, allt efter tycke och smak. En del föredrar sina shortbread tjocka, andra vill ha dem tunna och krispiga.
Ca 50 kakor
450 g osaltat smör, rumstempererat
3½ dl råsocker
rivet skal av 2 apelsiner
2 ägg
1 l vetemjöl
1 krm salt
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt apelsinskalet. Vispa i äggen, ett i taget, och sedan mjölet blandat med saltet. Blanda väl, täck och ställ degen kallt ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 175°. Lägg degen på mjölat bakplåtspapper och kavla ut till en kvadrat, ca 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Ta ut plåten och vänta ca 1 minut innan kakan skärs i lagom stora bitar med en vass kniv. Grädda kakorna ytterligare 4 - 5 minuter om du vill ha dem knaprigare.
Från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar