LÄCKER CITRONTÅRTA
En saftig och härligt god citrontårta som räcker till många. Garnera gärna med några skivade jordgubbar och servera en klick grädde till.
1 tårta, 10 - 12 bitar
1½ dl finhackade valnötskärnor
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2½ dl mjölk
saft och skal av 1 citron
200 g smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
Citronglasyr:
3½ dl siktat florsocker
2 - 3 msk pressad citronsaft
litet rivet citronskal
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, 1 3/4 l. Strö nötterna i botten på den.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sätt det åt sidan. Blanda mjölk, citronsaft och -skal i en skål och sätt även det åt sidan. Rör matfett och socker tills det är väl blandat och är mjukt och poröst. Använd gärna elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Rör i mjölblandningen och vätskan växelvis.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° 65 - 70 minuter eller tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter. Stjälp upp kakan på serveringsfat och stick några hål i den.
Blanda samman glasyren och häll den över kakan. Låt den kallna.
Tid för tillagning: 40 minuters förberedelse
+ 1 1/4 timme i ugnen.
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar