onsdag 30 april 2014

Läcker citrontårta

LÄCKER CITRONTÅRTA

En saftig och härligt god citrontårta som räcker till många. Garnera gärna med några skivade jordgubbar och servera en klick grädde till.

1 tårta, 10 - 12 bitar

1½ dl finhackade valnötskärnor
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2½ dl mjölk
saft och skal av 1 citron
200 g smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg

Citronglasyr:
3½ dl siktat florsocker
2 - 3 msk pressad citronsaft
litet rivet citronskal


Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, 1 3/4 l. Strö nötterna i botten på den.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sätt det åt sidan. Blanda mjölk, citronsaft och -skal i en skål och sätt även det åt sidan. Rör matfett och socker tills det är väl blandat och är mjukt och poröst. Använd gärna elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Rör i mjölblandningen och vätskan växelvis.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° 65 - 70 minuter eller tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter. Stjälp upp kakan på serveringsfat och stick några hål i den.

Blanda samman glasyren och häll den över kakan. Låt den kallna.


Tid för tillagning: 40 minuters förberedelse
+ 1 1/4 timme i ugnen.


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar