JORDGUBBSMOUSSEBAKELSE
Ett ljuvligare bakverk får man leta efter. Denna bärbakelse är härligt frisk av yoghurt och citron och förgyller även det finaste kaffekalas.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
3 msk hett vatten
1 vaniljstång
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Mousse:
4 gelatinblad
250 g jordgubbar
2 dl vispgrädde
2½ dl naturell yoghurt, minst 3% fett
2 dl florsocker
saft av 1 citron
Garnering:
2 dl vispgrädde
färska jordgubbar
myntakvistar
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter, eller 24 x 24 cm.
Vispa ägg, socker och vatten vitt och pösigt. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ned vaniljfröna i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mosa jordgubbarna lätt och vispa grädden lätt. Blanda samman yoghurt, florsocker, citronsaft, vispad grädde och jordgubbsmos i en skål. Krama ur gelatinbladen och smält dem därefter i ½ dl vatten på svag värme. Låt svalna litet. Blanda sedan ca 2 dl av smeten med gelatinblandningen för att sedan röra ned allt i bunken med fyllningen. Blanda väl.
Bred ut jordgubbssmeten över kakbottnen med hjälp av en spatel eller kniv. Låt kakan stå i kylen minst 2 timmar innan den serveras. Garnera med lättvispad grädde, jordgubbar och mynta precis före serveringen.
Det går lätt att variera bakelsen. Blanda ned ½ dl kakao och 1 dl grovt hackad mörk choklad i smeten och byt ut jordgubbarna i moussen mot blåbär. Med enkla medel en helt ny kaka!
Det går bra att frysa kakan med moussetäcket. Ta fram den 30 minuter före servering.
Från Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar