tisdag 15 april 2014

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

RABARBERKAKA MED KANEL-
OCH HASSELNÖTSSMUL

En ovanligt saftig och hållbar kaka med läckert smultäcke, god till kaffestunden eller som dessert.

1 kaka

400 g rabarber
175 g smör
2½ dl socker
2 ägg
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Strössel:
1 dl vetemjöl
1 tsk mald kanel
½ dl socker
1½ dl hasselnötter
100 g smör

Tillbehör:
vaniljsås


Strössel:
Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren. Tillsätt hasselnötterna och mixa ca 10 sekunder, tills nötterna är grovhackade. Tillsätt det kalla smöret i klickar och blanda till en grynig massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.

Sätt ugnen på 175°. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm långa.

Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare ca 1 minut. Rör ned gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ned dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Tryck ned rabarberbitarna tätt i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Smula nötblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad - känn med sticka. Låt kakan svalna och servera med vaniljsås.


Från Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar