RABARBERKAKA MED KANEL-
OCH HASSELNÖTSSMUL
En ovanligt saftig och hållbar kaka med läckert smultäcke, god till kaffestunden eller som dessert.
1 kaka
400 g rabarber
175 g smör
2½ dl socker
2 ägg
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Strössel:
1 dl vetemjöl
1 tsk mald kanel
½ dl socker
1½ dl hasselnötter
100 g smör
Tillbehör:
vaniljsås
Strössel:
Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren. Tillsätt hasselnötterna och mixa ca 10 sekunder, tills nötterna är grovhackade. Tillsätt det kalla smöret i klickar och blanda till en grynig massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.
Sätt ugnen på 175°. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm långa.
Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare ca 1 minut. Rör ned gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ned dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Tryck ned rabarberbitarna tätt i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Smula nötblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad - känn med sticka. Låt kakan svalna och servera med vaniljsås.
Från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar