BULLAR MED KATRINPLOMMON
Varför inte smaksätta bullarna med katrinplommon i stället för de sedvanliga russinen? Bullarna får på sätt en kraftigare smak, som ger omväxling. Man kan äta dem som de är eller dela dem och använda dem som frukostbröd med smör på.
Ca 18 st
½ påse kärnfria katrinplommon, ca 125 g
150 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
½ dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
3 msk socker
uppvispat ägg till pensling
ev litet extra socker
Hacka katrinplommonen. Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa. Värm mjölken till 35°. Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Blanda ned katrinplommonen. Tillsätt mjölblandningen, ägg och socker.
Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk på varm plats i 45 minuter - 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta samman den och forma till medelstora bullar. Låt bullarna efterjäsa ca 15 minuter på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö ev på litet socker.
Grädda bullarna i ugn vid 250° ca 15 minuter eller tills de är vackert bruna och verkar genomgräddade. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.
Tid för tillagning: 1 3/4 - 2 timmar, varav 1 - 1 1/4 timmes jästid
och ca 15 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar