tisdag 29 april 2014

Pajdegstårta med bärfyllning

PAJDEGSTÅRTA MED BÄRFYLLNING

4 - 6 personer

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3 - 4 dl bärkompott eller färska bär
(björnbär, hallon, jordgubbar)


Blanda mjöl och salt och arbeta in matfettet med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den så att den räcker både till botten i pajformen och till garneringsremsor över pajen.

Klä pajformen med deg i botten och ett stycke upp utefter kanterna. Stick med en gaffel här och där i degen och lägg på bärfyllningen. Forma garneringsstrimlorna till ett galler över pajen och grädda den på mellanläge i ca 225° ca 25 minuter.

Servera pajen ljum med vaniljsås eller vispad grädde.


Tid för tillagning: Ca 20 minuter
+ ca 25 minuters gräddningstid.


Från 70-talskortserie från Hemmets Journal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar