HALLONGÖMMOR
De här ljuvliga hallonkakorna är goda att bjuda på till fikat. Gör en dubbel sats, kakorna kommer att gå åt!
18 kakor
2½ dl råsocker
125 g smält margarin
2 tsk fint rivet citronskal
2 ägg
5 dl fint vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vaniljyoghurt
150 g färska eller frysta hallon
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en muffinsplåt med plats för 18 muffins (du kan även använda muffinsformar av papper).
Vispa ihop socker, margarin och citronskal med elvisp ca 1 minut. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje ägg tills allt är väl blandat och smeten är jämn. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt yoghurt och mjölblandningen i sockersmeten i två omgångar. Rör om tills smeten är slät.
Lägg 18 hallon åt sidan och rör ned resten av bären i smeten. Portionera upp smeten i muffinsformarna och sätt ett hallon på toppen av varje kaka. Grädda kakorna ca 15 minuter tills de är gyllene. Prova om kakorna är färdiga genom att sticka en provsticka i mitten av dem. Stickan ska förbli ren när man drar upp den. Låt svalna i formarna ca 10 minuter och låt dem sedan svalna på ett galler.
Blanda florsocker och citronsaft med 2 tsk vatten och rör om till en jämn glasyr. Skeda glasyren över kakorna.
Kakorna kan frysas utan glasyr upp till 2 månader. Med glasyr kan kakorna förvaras upp till 5 dagar i en lufttät burk, men de smakar allra bäst nygräddade.
Från Lev Bättre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar