FRUSEN RABARBERKRÄM PÅ MANDELKAKA
12 portioner
Mandelkaka:
400 g mandelmassa, riven
4 ägg
½ dl koncentrerad fläderblomssaft
Rabarberkräm:
400 g späd rabarber, ev skalad
3/4 dl socker
3 äggulor
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad, blötlagda
2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil
2 msk färsk mynta, hackad
Garnering:
färsk mynta
Vispa mandelmassa och ägg pösigt. Rör ned flädersaften och häll smeten i smord, bröad pajform med löstagbar botten, 22 cm i diameter. Grädda i 200° tills smeten stelnat och fått litet färg, ca 20 minuter. Låt svalna. Ta kakan ur formen, diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
Skär rabarbern i mindre bitar och sjud den i kastrull med sockret 5 minuter. Slå upp i skål och låt kallna.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Krama ur och smält gelatinbladen i kastrull på svag värme. Slå bort litet vätska från rabarbern, rör ned gelatinet och blanda ned övriga ingredienser. Fördela krämen över kakan, täck med folie och låt stå i frysen minst 4 timmar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar