torsdag 24 april 2014

Kardemummaskivor

KARDEMUMMASKIVOR

Detta är en s k ett-två-tre-deg, som mycket väl kan användas som grunddeg till olika småkakor. Man behöver i så fall endast variera smaksättningen och kakornas form. Rationalisera gärna bakningen genom att göra en dubbel eller tredubbel sats, som sedan smaksätts på olika sätt.

Ca 30 st

1 1/4 dl socker
200 g smör eller margarin
1 ägg
2 tsk kardemumma
5 dl vetemjöl


Rör socker och matfett poröst. Tillsätt ägget och kardemumman. Blanda ned mjölet.

Rulla ut degen till små längder, ca 5 cm i diameter. Linda in längderna i folie och låt dem vila i kylskåpet minst 30 minuter. Täck bakplåten med bakplåtspapper och skär längderna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på plåten. Grädda i ugn vid 200° 6 - 8 minuter tills kakorna är ljusbruna.

Degen kan också smaksättas med t ex 2 msk kakao eller 1 - 2 tsk kanel eller ½ dl finhackade nötkärnor.


Tid för tillagning: Ca 20 minuter, varav 6 - 8 minuter i ugnen,
+ ca 30 minuter för degen att vila.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar