söndag 13 april 2014

Jordgubbskaka med filmjölk

JORDGUBBSKAKA MED FILMJÖLK

Vad kan vara bättre än en saftig jordgubbskaka med smak av sommar under ett täcke av frasig smuldeg?

9 bitar

100 g margarin
3 ägg
2½ dl filmjölk
5 dl fint vetemjöl
2 tsk bakpulver
2½ dl socker
250 g frysta eller färska jordgubbar,
halverade om de är stora
1 dl vetemjöl till smuldeg
1 dl råsocker
50 g smör
florsocker till garnering


Sätt ugnen på 200°C. Smörj en fyrkantig springform, ca 24 x 24 cm, och klä den med bakplåtspapper.

Lägg margarin, ägg och filmjölk i en matberedare och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en separat bunke. Häll ned mjölblandningen i matberedaren och mixa till en slät smet. Skrapa ned smeten som fastnar på kanterna efter hand.

Tillsätt jordgubbarna till smeten och blanda försiktigt. Häll jordgubbssmeten i den förberedda formen.

Gör smuldegen genom att blanda mjöl, råsocker och smör med fingertopparna till grova smulor. Strö smuldegen ovanpå smeten i kakformen, sätt in i ugnen och grädda 35 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna i formen ca 10 minuter. Ta upp kakan ur formen och låt den svalna på ett galler. Pudra över florsocker, skär i bitar och servera.


Från Lev Bättre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar