MORMORS WIENERSTÄNGER
Mångas favorit och otroligt lättbakade. Enligt sed och bruk ska man använda en röd sylt, men varför inte experimentera lite?
Ca 60 kakor
250 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
2 droppar cedroolja (hushållsarom)
6½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
4 msk fast sylt
Glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk vatten
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör och socker poröst. Vispa upp äggen hastigt och rör sedan ned dem i socker- och smörblandningen. Tillsätt ev cedroolja. Blanda mjöl och hjorthornssalt och blanda ned i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg i matberedare eller för hand.
Dela degen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder. Lägg på en bakpappersklädd plåt och gör en fördjupning i mitten. Fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Blanda under tiden ingredienserna till glasyren. Bred den direkt på de nygräddade kaklängderna och skär dem sedan på snedden i ca 2 cm breda bitar. Låt kallna på galler.
Från Allt om Mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar