onsdag 16 april 2014

Mormors wienerstänger

MORMORS WIENERSTÄNGER

Mångas favorit och otroligt lättbakade. Enligt sed och bruk ska man använda en röd sylt, men varför inte experimentera lite?

Ca 60 kakor

250 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
2 droppar cedroolja (hushållsarom)
6½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
4 msk fast sylt

Glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk vatten


Sätt ugnen på 200°.

Rör smör och socker poröst. Vispa upp äggen hastigt och rör sedan ned dem i socker- och smörblandningen. Tillsätt ev cedroolja. Blanda mjöl och hjorthornssalt och blanda ned i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg i matberedare eller för hand.

Dela degen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder. Lägg på en bakpappersklädd plåt och gör en fördjupning i mitten. Fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Blanda under tiden ingredienserna till glasyren. Bred den direkt på de nygräddade kaklängderna och skär dem sedan på snedden i ca 2 cm breda bitar. Låt kallna på galler.


Från Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar