MANDELTÅRTA MED CITRONKRÄM
8 bitar
Mandelbotten:
1½ dl sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitor
Fyllning:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
rivet skal av 1 stor, tvättad citron
½ påse rostade mandelflarn, 25 g
Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 21 cm i diameter, och smörj rundlarna. Sätt ugnen på 175°.
Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelsockret. Bred ut smeten i rundlarna och grädda bottnarna mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna och ställ den i kylen så stelnar den ytterligare. Blanda i citronskalet innan tårtan läggs ihop.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten av krämen ovanpå. Strö över mandelspån och garnera med ätliga blommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar