CITRONPAJ MED BLÅBÄRSMARÄNG
Ca 12 bitar
Pajdeg:
125 g kallt smör
1 msk florsocker
3 dl vetemjöl
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Blåbärsmaräng:
3 äggvitor
pressad saft av ½ citron
3 1/4 dl socker
100 g blåbär, färska eller tinade frysta
Garnering:
ev färska bär
Sätt ugnen på 200°.
Hacka ihop smör, florsocker och mjöl till en smuldeg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen och låt vila i kylen 30 minuter.
Fyllning:
Tvätta citronerna väl. Riv skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna inklusive citronskal och -saft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 30 - 40 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna.
Höj ugnstemperaturen till 250° och sätt på övervärme/grill.
Maräng:
Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl socker till ett fast skum. Tillsätt ytterligare 1 dl socker och vispa till ett fast skum. Blanda blåbären med resterande socker och rör ned i marängen i omgångar. Bred marängen över pajen och grädda tills den är gyllene i mitten av ugnen, ca 5 minuter. Garnera ev med litet färska bär vid servering.
Från Allers nr 2/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar