onsdag 30 april 2014

Trimlimpa

TRIMLIMPA

Mustigt matbröd som också är lättbakat. Lantbrödsmjöl, som innehåller surdeg och har skållats, ger fin syrlig smak.

2 bröd

5 dl naturell yoghurt
50 g jäst
3 msk matolja
3 msk sirap
1½ msk brödkrydda
1½ tsk salt
ca 10 dl mörkt lantbrödsmjöl


Värm yoghurten till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av yoghurten. Tillsätt resten av yoghurten, olja, sirap, brödkrydda och salt. Tillsätt mjölet i omgångar. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt den jäsa 40 - 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och forma 2 bröd av dem. Lägg bröden på smord plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Vill du ha blank yta på bröden så pensla dem med uppvispat ägg.


Tid för tillagning: 20 minuters förberedelse
+ 1 1/4 timmes jästid + 30 minuter i ugnen.


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar