söndag 27 april 2014

Mandelpaj med krusbär

MANDELPAJ MED KRUSBÄR

Krusbär är saftiga och har frisk smak. Här har vi bakat en smulpaj med mandel och färska, röda krusbär. Naturligtvis kan man använda krusbärssylt eller -kompott i stället för färska bär. Men minska då sockermängden i pajdegen till hälften.

4 portioner

1 l krusbär, ca 500 g
2 dl sötmandel
2 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk kanel
150 g smör eller margarin
smör eller margarin till formen

Gott att äta till:
Lättvispad grädde eller mjukrörd glass.


Snoppa och skölj först krusbären. Låt dem rinna av. Mal mandeln. Blanda mandel, mjöl, socker och kanel. Finfördela matfettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna. Det ska bli en grynig massa.

Häll krusbären i en smord, ugnssäker form. Strö smuldegen ovanpå. Grädda pajen i ugn vid 200° ca 25 minuter eller tills den är vackert brun på ytan och krusbären mjuknat och saftat sig. Servera gärna pajen ljummen.

Extra festlig blir pajen om man droppar litet konjak eller likör över den.


Tid för tillagning: Ca 45 minuter, varav
ca 25 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar