CITRONTÅRTA MED PERSIKOR
Är du barnsligt förtjust i citronfromage så kommer du att älska den här läckra och fräscha tårtan. Den smälter i munnen och blir snabbt en favorit.
10 - 12 bitar
Botten:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 dl socker
rivet skal av 1 citron
1 krm salt
1 msk vatten
Fyllning:
9 gelatinblad
2½ dl + ½ dl mjölk
2 dl socker
1 krm salt
rivet skal av 2 citroner
4 äggulor
500 g kesella
3 dl vispgrädde
1 burk väl avrunna, konserverade
persikor, 450 g
Garnering:
färska bär
Sätt ugnen på 225°.
Rita en rundel på ett bakplåtspapper, lika stor som springformens botten (ca 24 cm i diameter). Blanda mjöl, smör och socker. Tillsätt citronskal, salt och vatten och arbeta ihop till en deg som får vila 30 minuter i kylen.
Bearbeta degen litet och kavla ut den så att den precis täcker rundeln. Grädda bottnen mitt i ugnen 10 - 15 minuter tills den börjar se gyllene ut.
Lägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter. Blanda 2½ dl mjölk, socker, salt, citronskal och äggulor i en kastrull. Låt blandningen sjuda, inte koka, tills den tjocknat något. Rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen, låt krämen svalna litet och rör ned kesellan. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinet i ½ dl ljummen mjölk. Det får inte koka.
Rör ned litet av krämen i kastrullen med gelatin så att gelatinet blandas väl. Häll sedan tillbaka allt i krämen igen och rör om väl. Vispa grädden hårt och blanda ned i krämen.
Lägg mördegsbottnen i springformen och snygga till kanten med hjälp av en kniv om den blivit för stor under gräddningen. Häll i hälften av fyllningen och lägg sedan på persikorna. Häll till sist i resten av fyllningen och låt stelna i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.
Ta bort bakformen försiktigt, lossa kakan från formens kanter med hjälp av en spatel eller kniv. Dekorera tårtan med färska bär och en klick vispad grädde.
Från Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar