LYXIGA BLÅBÄRSBÅTAR
Dessa vackra blåbärskakor smakar bäst nygräddade. Servera dem gärna med en liten klick vispad grädde som sakta smälter vid kontakten med den ljumma kakan.
14 st
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 ägg
Fyllning:
125 g mandelmassa
3 msk socker
75 g rumstempererat smör
2 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl frysta eller färska blåbär
Lägg smör, mjöl, florsocker och ägg i en matberedare med kniven monterad. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut dem i runda eller ovala aluminiumformar. Nagga bottnarna med en gaffel och förvara dem kallt i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Riv mandelmassan fint och rör ihop den med socker och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda smeten väl. Rör ned mjölet i mandelmassesmeten. Ta fram formarna ur kylen och fördela smeten i dem. Lägg till sist ca 1 msk blåbär i varje kaka.
Grädda bakverken ca 15 minuter eller tills de blivit litet ljusbruna i kanten.
Blåbär och citron är en oslagbar kombination. Riv skalet av 1 citron fint och blanda ned det i pajdegen. Tillsätt även 1 msk citronsaft i fyllningen. Lägg då även till ytterligare 1 msk vetemjöl. Följ grundreceptet i övrigt.
Från Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar