TOSCAÄPPELPAJ
En äppelpaj är godast ljummen. Tillsammans med en härlig vaniljsås eller glass blir det en utmärkt efterrätt. Och med iskall vispad grädde smakar den underbart gott också till en kopp starkt kaffe.
1 paj
½ pkt djupfryst smördeg à ca 450 g
4 - 5 medelstora äpplen
litet citronsaft
Toscaglasyr:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
1 pkt mandelspån, ca 35 g
2 msk mjölk
Kavla ut smördegen. Klä pajformens botten och kanter med den. Grädda i 225° ca 10 minuter.
Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna på pajdegen och pressa över litet citronsaft.
Blanda i en kastrull alla ingredienserna till toscaglasyren. Sjud på svag värme tills glasyrsmeten börjar tjockna. Rör hela tiden. Bred ut glasyren över äpplena. Sätt in i ugnen igen och grädda tills toscaglasyren fått vacker färg och äpplena känns mjuka. Lägg litet aluminiumfolie över efter en stund om glasyren verkar bli för brun.
I stället för äpplen kan man använda ca 3 dl syrligt äppelmos.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter, varav ca 10 + 15 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar