JORDGUBBSTARTELETT
Fyll ett frasigt tartelettskal med luftig jordgubbskräm. Desserten räcker till många och smakar verkligen gott.
Ca 8 portioner
Tartelettdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
100 g smör eller margarin
1 ägg
Jordgubbskräm:
1 l jordgubbar
3 msk pressad citronsaft
2 msk socker
2 msk maizena
2 dl vispgrädde
Garnering:
vispgrädde
jordgubbar
Tips:
Tartelettdegen går utmärkt att
göra i en matberedare.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt. Skär matfettet i bitar, lägg det i mjölet och hacka ihop det till en smulig massa. Vispa upp ägget, tillsätt det och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Kavla ut tartelettdegen till en rund kaka och lägg den i en pajform, ca 25 cm i diameter. Grädda skalet i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 20 minuter eller tills det är bakat. Låt det kallna.
Mosa hälften av bären och lägg dem i en kastrull. Blanda ned citronsaft, socker och maizena. Värm under omrörning tills det tjocknar. Låt krämen kallna. Skiva resten av bären och blanda ned dem i krämen - spara dock några till garnering.
Vispa grädden tjock, blanda ned den i den kalla krämen och häll den i tartelettskalet. Garnera och servera desserten.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 - 40 minuter
Tid på spisen 5 minuter
Tid i ugnen 20 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar