LÄCKER VALNÖTSTÅRTA
En fin tårta med smak av choklad, valnötter och kaffe. Servera gärna färska bär och vispad grädde till.
1 tårta, 8 - 10 bitar
60 g blockchoklad i bitar
½ dl matolja
1 krm salt
1 dl starkt kaffe
1 dl socker
1 ägg
½ dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev 1 tsk punsch eller likör
2½ dl vetemjöl
2½ dl hackade valnötter
Chokladglasyr:
150 g blockchoklad i bitar
1 msk matolja
Värm choklad, olja, salt och kaffe i vattenbad tills chokladen smält. Häll chokladsmeten i en bunke. Tillsätt socker, ägg, grädde, bakpulver, vaniljsocker och ev punsch eller likör. Vispa smeten med elvisp tills den är väl blandad. Tillsätt mjölet och vispa ca 3 minuter. Skrapa då och då ned den smet som fastnar på kanterna. Rör ned hälften av nötterna.
Häll smeten i en smord, bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 175° 35 - 40 minuter eller tills kakan börjar lossna från kanterna. Låt kakan svalna i formen. Flytta sedan över den på ett smörpapper.
Värm choklad och olja till glasyren i vattenbad. Bred chokladglasyren över kakan i ett jämnt lager. Strö över resten av nötterna.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen 35 - 40 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar