söndag 4 maj 2014

Jordgubbs- och äppelpaj

JORDGUBBS- OCH ÄPPELPAJ

En underbart god paj som ingen kan motstå. Pajen är fylld med jordgubbar och äpplen och kan serveras med grädde eller glass.

1 paj, 6 - 8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 - 150 g smör eller margarin
2 - 3 msk vatten

Fyllning:
ca 5 dl färska eller djupfrysta
jordgubbar
2 - 3 äpplen
1 dl socker
½ dl farin
2 msk potatismjöl
1 äggula till pensling

Tips:
Sikta litet florsocker över pajen
vid servering.


Lägg mjölet i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och finfördela det i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt 1 timme.

Skär jordgubbarna i skivor. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda socker, farin och potatismjöl och blanda det med jordgubbar och äpplen.

Kavla ut 2/3 av degen till en rund platta och lägg den i en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanten. Kavla ut resten av degen till ett runt lock, lika stort som pajformen. Skär några små hål i locket så att ångan kan komma ut. Fyll pajskalet och lägg locket över. Tryck till runt kanten och pensla med äggula.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 200° ca 45 minuter eller tills locket fått färg och äpplena är mjuka.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid i kylen 1 timme
Tid i ugnen 45 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar