HONUNGSKAKA
Honung i sockerkakssmeten och smörkräm som fyllning gör den här kakan ganska så mäktig. Den blir därför dryg, men det gör ingenting för den håller sig fint. Skär tunna skivor och njut av den underbara smaken.
1 kaka
3 ägg
drygt 1 dl socker
1 tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl
1 dl honung
½ tsk malda nejlikor
2 tsk citronsaft
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
Smörkräm:
100 g smör eller margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
Chokladglasyr:
150 g blockchoklad
2 msk starkt kaffe
20 skalade sötmandlar
Tips:
Om man vill djupfrysa kakan är det
bäst att vänta med glaseringen tills
strax innan kakan ska serveras.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och vetemjöl. Värm honungen lätt. Blanda ned mjöl, honung, nejlikor och citronsaft i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad - pröva med en sticka. Låt kakan svalna och dela den sedan i tre bottnar.
Rör matfett och florsocker till smörkrämen till en jämn smet. Tillsätt äggulan och blanda väl. Bred smörkräm på två av bottnarna och lägg ihop kakan.
Smält blockchokladen till glasyren i vattenbad och rör ned kaffet. Bred glasyren över kakan och garnera med hela sötmandlar.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme,
varav ca 45 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar