HALLON- OCH VANILJTÅRTA
På sommaren använder man förstås färska hallon till den här tårtan. Vintertid kan man ta djupfrysta och bara låta dem få tina helt lätt - det är gott med litet "isiga" bär i tårtan.
1 tårta
2 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
Fyllning:
2 blad gelatin
1 dl grädde
1 äggula
½ tsk potatismjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
5 dl hallon
2 dl saft eller fruktspad
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad kransform och grädda i ugn vid 200° ca 20 minuter eller tills kakan är genomgräddad och fått vacker färg. Pröva med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
Blanda grädde, äggula, potatismjöl och socker i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen tills den blir simmig. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsocker. Häll krämen i mitten på kakan och garnera med hallonen.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i ett par matskedar saft. Häll gelatinet i resten av saften under omrörning. Bred blandningen över bären när geléet stelnat något, men ännu är halvflytande. Låt tårtan stå kallt en stund före serveringen.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter,
varav ca 20 minuter i ugnen + tid
att stelna.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar