måndag 5 maj 2014

Formkaka med mjukost

FORMKAKA MED MJUKOST

Den här saftiga och goda kakan är idealisk att skära i tunna skivor och servera med färsk frukt som dessert. Mjukosten i smeten ökar hållbarheten.

1 kaka

4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
250 g mjukost, typ Philadelphia
150 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
2 msk pressad citron
1½ tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljsocker
smör eller margarin till formen

Garnering:
florsocker
rivet citronskal


Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör mjukost och matfett tillsammans. Blanda ned sockret och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning. Tillsätt också citronsaft och -skal och vaniljsocker. Rör försiktigt ned mjölblandningen. Smeten blir ganska tung.

Häll smeten i en väl smord form som rymmer ca 2 l. Grädda i ugn vid 175° ca 1 timme. Låt kakan stå i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp. Garnera gärna med florsocker och citronskal för serveringen.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme,
varav ca 1 timme i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar