torsdag 8 maj 2014

Grova tekakor

GROVA TEKAKOR

Goda, grova och lättbakade är dessa fina tekakor. Vad är väl naturligare än att servera dem till en kopp nylagat te?

10 tekakor

100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
2 dl vetekli
10 - 11 dl vetemjöl
vetekli


Smält matfettet i en kastrull. Blanda ned mjölken och värm till 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet samt salt, socker och vetekli. Tillsätt mjölet litet i taget. Arbeta degen elastisk tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en 1½ - 2 cm tjock kaka och ta ut tekakor, 13 - 14 cm i diameter, med hjälp av ett mått. Lägg kakorna på smorda plåtar, nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö vetekli över bröden och grädda i mitten av ugnen i 225° ca 10 minuter.

Låt tekakorna svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 - 30 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 10 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar