torsdag 8 maj 2014

Grahamsfranska med honung

GRAHAMSFRANSKA MED HONUNG

Några skivor grahamsfranska till frukost, kanske med ost eller skinka, blir en härlig start på den nya dagen. Rostad grahamsfranska smakar mycket gott.

2 bröd

50 g smör eller margarin
3½ dl mjölk
1½ dl vatten
50 g jäst
½ dl honung
½ msk pomeransskal
1 - 1½ tsk salt
5 dl grahamsmjöl
7 - 8 dl vetemjöl


Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölk och vatten. Värm till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, honung, pomeransskal och salt.

Blanda först ned grahamsmjölet och sedan vetemjölet i omgångar. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den elastisk och smidig.

Dela degen i två delar och forma dem till avlånga bröd. Lägg bröden i smorda avlånga bakformar eller på smord plåt. Täck över och låt bröden jäsa ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175° 25 - 30 minuter.

Stjälp upp bröden på bakgaller och låt dem svalna under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 25 - 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar