tisdag 6 maj 2014

Gammaldags jordgubbspaj

GAMMALDAGS JORDGUBBSPAJ

Av sommarens solmogna jordgubbar gör du enkelt en frestande god paj. På vintern går det utmärkt med frusna bär.

1 paj, ca 8 portioner

Pajskal:
2½ dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:
1 l färska jordgubbar eller
2 pkt frysta, tinade à 200 g
½ - 3/4 dl socker
1 dl vatten
1½ - 2 msk maizena

Serveringstips:
Vispad grädde eller vaniljglass.


Blanda mjöl och socker. Skär matfettet i bitar. Hacka samman det med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 - 225° 15 - 20 minuter.

Snoppa jordgubbarna till fyllningen och skär dem i bitar. Mosa hälften av bären och lägg dem i en kastrull. Blanda ned socker, vatten och maizena och låt det koka några minuter. Låt det svalna något. Lägg resten av jordgubbarna i pajskalet. Häll jordgubbskrämen över.

Servera pajen och bjud grädde eller glass till.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid i ugnen 20 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar