GAMMALDAGS JORDGUBBSPAJ
Av sommarens solmogna jordgubbar gör du enkelt en frestande god paj. På vintern går det utmärkt med frusna bär.
1 paj, ca 8 portioner
Pajskal:
2½ dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
1 l färska jordgubbar eller
2 pkt frysta, tinade à 200 g
½ - 3/4 dl socker
1 dl vatten
1½ - 2 msk maizena
Serveringstips:
Vispad grädde eller vaniljglass.
Blanda mjöl och socker. Skär matfettet i bitar. Hacka samman det med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 - 225° 15 - 20 minuter.
Snoppa jordgubbarna till fyllningen och skär dem i bitar. Mosa hälften av bären och lägg dem i en kastrull. Blanda ned socker, vatten och maizena och låt det koka några minuter. Låt det svalna något. Lägg resten av jordgubbarna i pajskalet. Häll jordgubbskrämen över.
Servera pajen och bjud grädde eller glass till.
Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Tid i ugnen 20 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar