FRANSK MOCKATÅRTA
Alla chokladälskares dröm. En läcker chokladtårta med fyllig smak och litet krämig konsistens. Bjud gärna vispad grädde till.
1 tårta, ca 10 - 12 bitar
6 ägg
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
225 g mörk blockchoklad i bitar
2½ dl hassel- eller valnötskärnor
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk frystorkat kaffepulver
eller 1 tsk nescafé
2 msk vatten
Glasyr:
4 msk vispgrädde
100 g mörk blockchoklad i bitar
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kaffepulver
Vispa ägg och socker luftigt ca 1 minut. Smält matfett och choklad i vattenbad. Mal nötterna i en mandelkvarn eller i matberedare. Blanda dem med mjöl och vaniljsocker. Rör ned chokladblandningen och nötterna i äggsmeten. Lös upp kaffepulvret i hett vatten och rör sedan ned det i smeten.
Häll smeten i en väl smord och bröad bakform, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175° ca 35 minuter. Kakan är god om den är litet kletig i mitten. Låt kakan svalna 15 minuter i formen och stjälp sedan upp den på ett bakgaller där den får kallna.
Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm tills allt är smält och glasyren är smidig. Häll den varma glasyren över kakan och låt den rinna ned på kanterna. Ställ tårtan kallt.
Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid i ugnen 35 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar