FESTLIG FRUKTTÅRTA
I Tyskland gör man underbara frukttårtor. Ofta serveras vispgrädde till, men aldrig så mycket som till våra gräddtårtor. Uteslut grädden helt och hållet om du vill.
1 tårta
300 g smördeg, djupfryst i plattor
blandad färsk frukt (jordgubbar,
persikor, päron, aprikoser och kiwi)
1 dl äppelgelé
Garnering:
vispad grädde
Kräm:
2 msk vetemjöl
ca 1 dl socker
2½ dl mjölk
3 äggulor
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Tina smördegsplattorna. Lägg ihop dem och kavla ut degen på ett mjölat bakbord i en cirkel, 25 cm i diameter. Lägg den i en pajform. Skär till en kant och pressa fast den längs pajformens sidor mot pajskalet. Pricka botten med en gaffel och låt den vila i formen några minuter. Grädda litet under mitten i ugnen vid 200° 20 - 25 minuter tills botten är spröd och har fått fin färg.
Blanda vetemjöl, socker och mjölk i en kastrull till krämen. Använd inte aluminiumkastrull. Värm upp den under vispning och låt den koka upp. Ta av grytan från värmen och vispa i äggulorna. Tillsätt matfettet och värm krämen till kokpunkten. Låt den svalna och tillsätt vaniljsockret. Fortsätt vispa krämen tills den svalnat.
Lägg upp pajbottnen på ett fat. Bred ut krämen och garnera med färsk frukt. Smält äppelgelén över vattenbad och häll den över frukten. Ställ tårtan kallt. Spritsa på vispgrädden strax före servering.
Tid för tillagning: 1 timme varav
25 minuter i ugnen och 1 - 2 timmars
avsvalning.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar