onsdag 7 maj 2014

Djupfryst citruspaj

DJUPFRYST CITRUSPAJ

Den här friska pajen smakar fint en varm sommardag. Pajen kan göras i ordning lång tid i förväg och förvaras i frysen tills det är dags för servering.

6 - 8 portioner

Spröd botten:
2 - 2½ dl krossade, söta kex
eller småkakor (125 - 150 g)
75 g smör eller margarin
2 msk socker

Fyllning:
1 msk rivet citronskal
1 msk rivet apelsinskal
3 ägg
1 3/4 dl socker
3/4 dl pressad citronsaft
2½ dl vispgrädde

Garnering:
citronskivor
apelsinskivor


Krossa söta kex eller småkakor till den spröda pajbottnen. Smält matfettet och låt det svalna. Blanda smulorna med 2 msk socker och det smälta matfettet. Tryck ut degen i en pajform och grädda den på galler i mitten av ugnen vid 200° ca 6 - 8 minuter. Låt botten svalna.

Tvätta, torka och riv citron- och apelsinskalen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt 1 - 1½ dl socker, litet i taget. Vispa därefter äggulorna med resten av sockret och det rivna fruktskalet. Pressa i citronsaften. Vispa grädden till skum och blanda den vispade grädden, äggviteskummet och äggulesmeten försiktigt. Häll smeten i pajbottnen.

Sätt pajen i frysen och låt den stå där 2 - 3 timmar. Ta fram pajen 10 - 15 minuter före servering. Garnera med skivor av citron och apelsin.


Tid för tillagning: Ca 45 minuter, varav
6 - 8 minuter i ugnen + tid i frysen, minst
2 - 3 timmar.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar