FÄNKÅLSLIMPA
Tre grova limpor bakade med rågmjöl och vetemjöl special. Fänkål ger fin smak.
3 bröd
1 l grovt rågmjöl
50 g smör eller margarin
5 dl kokande vatten
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk salt
2 msk honung
1 msk malen fänkål
10 - 11 dl vetemjöl special
Pensling:
uppvispat ägg
Lägg 5 dl grovt rågmjöl i en bunke. Skär matfettet i bitar och lägg det i mjölet. Häll över kokande vatten, rör om och låt blandningen stå ca 10 minuter. Värm mjölken till 37° och lös upp jästen i den. Blanda ned mjölk, salt, honung och fänkål i bunken.
Tillsätt resten av rågmjölet och vetemjölet litet i taget. Spara ev litet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Täck över och låt degen jäsa ca 45 minuter.
Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i tre delar och forma varje del till en limpa. Lägg bröden på smord plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla bröden med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 1 timme eller tills bröden är genomgräddade.
Låt bröden kallna på galler.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Jästid 1 1/4 timme
Tid i ugnen ca 1 timme
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar