torsdag 1 maj 2014

Havregrynslimpa

HAVREGRYNSLIMPA

Ett mycket saftigt bröd som får sin speciella smak av havregrynen. Bred härliga smörgåsar med goda pålägg eller ät brödet med bara en klick smör på.

2 bröd

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 g jäst
½ dl sirap
1 tsk salt
ca 8 dl matbrödsmjöl av vete


Smula sönder jästen i en bunke. Rör först ut den med litet av havregrynsblandningen och häll sedan i resten. Tillsätt sirap och salt. Rör i mjölet litet i sänder. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek, ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och forma dem till två ovala bröd. Lägg dem i smorda brödformar, ca 1 l, eller på en smord plåt. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 40 minuter eller tills de är genomgräddade.

Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 30 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 30 - 40 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar