torsdag 1 maj 2014

Anjoukaka

ANJOUKAKA

Lägg färsk frukt kokt i sockerlag på en mjuk kakbotten. Resultatet blir en god och saftig kaka som även kan serveras som dessert.

1 kaka, 8 - 10 bitar

50 g mjukt smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
rivet skal av ½ citron
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

2 päron
1 dl vatten
2 msk socker
rivet skal av ½ citron
1 tsk maizena
1 - 3 tsk pressad citronsaft
malen kanel

Tips:
Byt ut päronen mot 2 skivade apelsiner
eller 3 - 4 plommon. Anpassa då koktiden
efter fruktsort.


Rör matfett och socker poröst. Blanda ned ägg och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en smord, bröad, rund bakform. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 - 200° ca 25 minuter eller tills den är bakad. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler.

Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i skivor. Koka upp vatten och 2 msk socker i en kastrull. Koka päronskivorna mjuka 5 - 10 minuter. Ta upp päronen och låt dem rinna av. Blanda ned citronskal och maizenan utrörd i litet kallt vatten och låt det koka några minuter. Smaka av sockerlagen med citronsaft.

Lägg päronskivorna på kakan, häll över lagen och strö på kanel. Servera kakan ljummen eller kall.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 - 25 minuter
Tid på spisen ca 10 minuter
Tid i ugnen 25 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar