söndag 20 september 2020

Saffranskaka med apelsinglasyr

SAFFRANSKAKA MED APELSINGLASYR

24 bitar

3 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ g stött saffran
200 g smält smör
pressad saft av ½ apelsin

Glasyr:
3 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
100 g syltat och hackat apelsinskal


Sätt ugnen på 175°.

Smörj och bröa en långpanna, ca 25 x 30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och saffran i en skål. Rör ned smör, apelsinsaft och mjölblandning i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter.

Låt kakan svalna i formen 10 minuter innan den stjälps upp. Låt den kallna.

Blanda socker och apelsinsaft. Bred glasyren över kakan och fördela syltat apelsinskal över. Låt glasyren stelna och skär sedan upp kakan i 24 rutor.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar