ÄPPELTÅRTA
1 tårta, ca 10 bitar
200 g mandelmassa
100 g margarin
2 'ägg
1 msk vetemjöl
Äppeltäcke:
4 matäpplen, t ex Belle de Boskoop
eller Gravensteiner, ca 650 g
2 dl vatten
2 msk socker
1 tsk rivet citronskal
3 äggvitor
Garnering:
tårtgelé
Sätt ugnen på 175°.
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vill du vara säker på att kakan inte fastnar kan du täcka formens botten med ett bakplåtspapper.
Riv mandelmassan och rör samman med det rumstempererade fettet till en luftig smet. Tillsätt ägg och mjöl och rör om så att allt blandar sig. Bred ut smeten i formen och grädda på mittfalsen 25 minuter.
Skala äpplena, skär dem i bitar och låt koka med vattnet till mos ca 15 minuter. Rör om med en gaffel och smaksätt med socker och citron. Du har nu ca 4 dl mos. Låt svalna innan du låter det stå i frysen ca 30 minuter.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och blanda med äppelmassan. Bred ovanpå mandelbotten, täck över och frys in. Tårtan kan gärna frysas över natten och sedan flyttas till kylskåp ca 3 timmar före serveringen.
Foto: Magnus Malmberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar