lördag 19 september 2020

Herrgårdstårta med citrongrädde

HERRGÅRDSTÅRTA MED CITRONGRÄDDE

Den här kära klassikern är vi nog många som känner igen och älskar. Inte minst för att det är så praktiskt att baka i långpanna när man blir många. Tårtan är fylld med frisk citrongrädde och skivade jordgubbar.

14 bitar

Botten:
100 g smör
1½ dl socker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2½ dl socker
50 g mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
5 dl skivade jordgubbar


Sätt ugnen på 150°.

Botten:
Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa ned en äggula i taget. Tillsätt mjölken. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver. Vispa till en jämn smet.

Maräng:
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ned resten av sockret. 

Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30 x 40 cm. Bred över marängen och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade. Låt kallna på papperet. Förvara bottnen under långpannan.

Servering:
Dela kakan på mitten. Vispa grädden och vänd ned lemon curd. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och skivade jordgubbar emellan.



Foto: Ove Lindfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar