torsdag 24 september 2020

Glasyrkaka med vinbärsgelé

GLASYRKAKA MED SVARTVINBÄRSGELÉ

Med en riktigt god mjuk kaka är man alltid redo för kaffekalas. Den här kakan påminner om mazarinkaka men är enklare att baka. Kakan går också bra att frysa men då utan glasyr.

1 kaka

200 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
1 dl sötmandel
4 bittermandlar
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 3/4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk

Garnering:
ca 1 dl röd vinbärsgelé
1 dl florsocker
knappt 1 msk apelsinjuice


Sätt ugnen på 175°.

Rör matfett och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning. Mal mandelsorterna med skalet på. Blanda samman mandeln med mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i sin form några minuter innan den stjälps upp och får kallna.

Smält geléet på svag värme. Bred geléet över den kalla kakan och låt geléet stelna. Rör samman florsocker med apelsinjuice till en glasyr och ringla den över geléet.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar