lördag 19 september 2020

Nektarin- och hallonkaka

NEKTARIN- OCH HALLONKAKA

10 portioner

2 nektariner eller persikor
rivet skal och pressad saft
av 1 citron
125 g smör
3 ägg
3 dl socker
3½ dl vetemjöl
1 dl hallon, färska eller frysta
50 g mandelspån

Garnering:
florsocker

Servering:
lättvispad grädde


Skölj kärna ur och klyfta nektarinerna. Tvätta citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Tillsätt smält smör, mjöl, citronskal och -saft och rör till en jämn smet. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg nektarinklyftorna i ett mönster och strö över hallon och mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna på galler. Garnera med siktat florsocker och servera med lättvispad grädde.




Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar