NEKTARIN- OCH HALLONKAKA
10 portioner
2 nektariner eller persikor
rivet skal och pressad saft
av 1 citron
125 g smör
3 ägg
3 dl socker
3½ dl vetemjöl
1 dl hallon, färska eller frysta
50 g mandelspån
Garnering:
florsocker
Servering:
lättvispad grädde
Skölj kärna ur och klyfta nektarinerna. Tvätta citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Tillsätt smält smör, mjöl, citronskal och -saft och rör till en jämn smet. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg nektarinklyftorna i ett mönster och strö över hallon och mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna på galler. Garnera med siktat florsocker och servera med lättvispad grädde.
Foto: Thomas Carlén
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar