RABARBERKAKA MED MARÄNGTÄCKE
4 portioner
150 g smör
1 dl socker
2 äggulor (spara vitorna
till marängtäcket)
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
300 g späda rabarber
2 msk socker
Marängtäcke:
2 äggvitor
1 dl socker
Garnering:
violer
Servering:
vaniljglass
Sätt ugnen på 175°.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smörj formen och "bröa" den med mannagryn.
Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smeten. Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten i formen.
Ansa och skär rabarberstjälkarna i bitar och blanda dem med socker. Fördela över smeten.
Marängtäcke:
Vispa äggvitorna till en tjock och fast maräng i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank. Bred ut marängsmeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Lägg över kakan på ett serveringsfat. Garnera med violer och servera ev med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar